Oscars Cup

Välkomna

Längs med rundade berghällar och sagolika skogar hittar ni Oskarshamn och en vacker plats vi kallar för Smålandskusten. Smålandskusten är en av Sveriges vackraste kustregioner och är känd för sin orörda natur, pittoreska småstäder och en mängd olika aktiviteter som passar de flesta smaker. Beläget längs Östersjökusten i södra Sverige erbjuder Smålandskusten en härlig mix av landsbygd och havsluft.

En lekfull och kraftfull region som årligen tar emot hundratusentals besökare i våra populära destinationer såsom Glasriket, Kalmar Slott, Västerviks skärgård, Öland, Blå jungfrun och Astrid Lindgrens värld.

Med öppna armar tar vi emot alla fotbollsentusiaster och vi tänker ge dig bästa förutsättningarna för en fin fotbollsupplevelse och härlig gemenskap. Här möts det bräcka Östersjövattnet med klassisk småländsk landsbygd och skog. Frisk Smålandsluft och äventyr runt varje knut. Är du redo?

Evenemang
Under sommaren satsar många av våra företag och föreningar på evenemang för att ge er den bästa upplevelse i Oskarshamn. Det finns saker för alla intressen, eller vad sägs om konserter, båtturer eller aktiviteter för barnen? Kika in i vår evenemangskalender på www.oskarshamn.com/evenemang för att se vad som är på gång under ditt besök.

Fredriksbergs Herrgård

Som närmsta granne till Fredriksbergs IP ligger anrika Fredriksbergs Herrgård. En ståtlig byggnad från 1780-talet uppförd i Gustaviansk stil. Byggnaden är med sitt unika läge, placerad på en fem meter hög stenterrass, med storslagen utsikt över Döderhultsdalen, ett av länets vackraste och mest sevärda herresäten.

Här erbjuds guidade turer, så ta chansen att förboka ditt besök på museet. I herrgården hittar vi också Fredriksbergs Herrgårdscafé som erbjuder både mat och fika.

Nationalpark Blå jungfrun

Den sägenomspunna ön Blå Jungfrun, även känd som Blåkulla, är en granitkupol som reser sig 86 meter över havet mitt ute i Kalmarsund, och har frestat människors nyfikenhet sedan urminnes tider. Ta chansen att besöka denna vackra nationalpark med turbåten M/S Solkust som under sommaren trafikerar med flera turer varje dag. Kom ihåg att förboka din plats då det ofta blir fullbokat. www.solkustturer.se

Kulturreservat Stensjö by

Cirka 10 kilometer norr om Oskarshamn ligger Kalmar läns första kulturreservat Stensjö by. Här kan du som besökare få möjligheten att uppleva hur en by såg ut omkring år 1900. Ta chansen att vandra på någon av de mysiga vandringslederna och stanna till på mycket populära Tilias kafé som andas tidigt 1900-tal. Här kan du låta dig bli bortskämd med läckerheter gjorda från grunden på närproducerade och ekologiska råvaror.

Antalet parkeringar är begränsade i byn, så samåk gärna eller ta bussen för en enklare resa. www.stensjoby.se

Havet vid Smålandskusten

Oskarshamn ligger vackert placerat precis vid havet på Smålandskusten. Självklart ska du passa på att bada under ditt besök. Vi rekommenderar dig någon av badplatserna i anslutning till stadens stora campingplatser.

Havslätts badplats har en helt nybyggd badbrygga som tar dig 106 meter ut i havet. Kombinationen med en vacker sandstrand och restaurang precis vid stranden gör det till en populär badplats.

Gunnarsö badplats erbjuder ett hopptorn med en högsta avsats på tio meter. Här finns också möjligheten att bada från brygga, sandstrand eller klipporna med Blå jungfrun i horisonten.

Vill du passa på att fiska under ditt besök så erbjuder Östersjön fritt fiske med handredskap och brukar kunna ge bra fångst av både gädda och aborre. Vill du istället testa någon av våra insjöar så måste du komma ihåg att lösa fiskekort.

Vill du uppleva havet i kanot så har vi flera aktörer som erbjuder kanotuthyrning.
www.oskarshamn.com/fiske www.oskarshamn.com

Oskarshamns stadskärna

I centrala Oskarshamn kan du ta del av en levande stadskärna med stort utbud av butiker, restauranger och caféer.

I stadskärnan kan du också se flera utav våra muralmålningar som skapats de senaste åren. I satsningen Oskarshamn Street Art har världskonstnärer smyckat våra väggar runt om i kommunen. I centrum kan du även se elskåp och bänkar som målats av lokala konstnärer.

Vill du uppleva historiska platser så ska du inte missa Besväret & Fnyket, två kvarter i centrala Oskarshamn med byggnader från 1800-talet. Ett mysigt område där du kan njuta av lugnet och de historiska byggnaderna.

Mer natur i centrala Oskarshamn kan du uppleva i Oskarshamns stadspark, med en närhet till centrum och hamnområdet kan vi rekommendera en promenad genom parken. Här kan du njuta av vackra blommor, populära temalekplatsen och mängder av skulpturer i hela parken.

Oskarshamns hamnområde har genomgått en stor omvandling de senaste åren. På norra kajen hittar du ett aktivitetsområde för hela familjen. Ta chansen att spela innebandy, padel eller testa vår dansbåge. www.handeloskarshamn.se www.oskarshamn.com

Smaka på Oskarshamn

När det kurrar i magen så är Oskarshamn helt rätt plats att befinna sig på, oavsett om du är sugen på mat eller en smarrig fika.

I Oskarshamns inre hamn vill vi ge dig två tips på härliga matställen med havet som närmsta granne. På Norra kajen ligger Seglarhyllan, de erbjuder en härlig uteservering i bästa solläge precis på kajkanten. Välj själv på mat anpassad efter säsongen, matiga smörgåsar, fika eller en glass. Mitt i hamnen på en ö med bro ligger Restaurang Badholmen. En restaurang med stor uteservering omgiven av vatten där du har möjligheten att njuta av en god måltid.

Vill du uppleva en genuin brittisk pubatmosfär så ska du ta dig till Pub Kråkan. Ett stenkast från hamnområdet finns denna historiska och omtyckta restaurang. De har specialiserat sig på noggrant utvalda öl och riktigt bra gastropubmat. Missa inte att de erbjuder indisk mat av hög kvalité.

Tycker du om fika så vill vi ge dig två perfekta tips i Oskarshamn. I centrum ligger Nilssons konditori & bageri. Här huserar världsmästarkonditorn Anders Oskarsson, så ta chansen att ta en god fika eller smaka deras egna gelato i sommarvärmen. I anslutning till Ernemars IP finns Ernemars hamnområde där Kafé Fridens ligger. Här kan du njuta av goda smaker från ingen mindre än Lucas Eriksson som vi känner igen från Sveriges Mästerkock. www.oskarshamn.com/mat-dryck

Glasriket

I Glasriket finns det plats för kreativitet. Var med och skapa ditt egna konstverk och prova på glasblåsning på Målerås glasbruk eller Kosta glasbruk. Upplev det glödande hantverket i någon av de öppna glasbruken och köp med dig en fin souvenir hem. För dem äventyrliga finns även Sweden Zipline, en fantastisk möjlighet att få upptäcka Glasrikets vackra natur på ett spännande och adrenalinfyllt sätt genom att glida fram längs ziplines i de småländska skogarna.

www.glasriket.se

Kalmar

Besök Kalmar Slott och dess långa och spännande historia. Här finns utställningen Häxor, som med hjälp av AI berättar om de svenska häxprocesserna. Här pågår äventyret Barnens slott där de kan anta Slottskampens tio utmaningar, gå på princessvandring eller följa med på skattjakt.

I Kalmar finns A World of Dinosaurs, europas största dinosaurieutställning som utökas varje år med nya dinosaurier. Här kan du titta på allt från fossilfynd till naturtrogna dinosaurier i full storlek.

www.kalmar.com

Mönsterås

Pataholm, Sveriges minsta köping, är verkligen en idyllisk liten pärla. Detta charmiga samhälle är alltid ett populärt och omtyckt besöksmål under sommartid som ger en stark bullerbykänsla. I Kullgrenska gården ligger det ett mysigt café som är värt att besöka när fikasuget smyger sig på.

Mönsterås är en omtyckt plats för sportfiskare då många väljer att testa fiskelyckan i Emån. Hos Fliseryds Sportfiskeklubb har du möjligheten att testa din fiskelycka på bland annat lax och öring. Kom ihåg att köpa ditt fiskekort på iFiske.

www.monsteras.se

Västervik

Längs Tjustleden och Loftaleden kan du besöka vinskydden från ARKNAT. Ett koncept och en festival där arkitektstudenter från hela Skandinavien bjuds in för att skapa spektakulära vindskydd och platser i naturen. Ute efter lek och skoj? På Västervik Resort hittar ni upplevelsebad och andra roliga aktiviteter för hela familjen.

www.vastervik.com

Högsby

I Högsby hittar vi Greta Garbo-museet. En utställning om en av de fem internationellt mest kända svenskarna genom tiden vars släkt på hennes mors sida, alla kommer från Högsbytrakten. Besök också mysiga Café Tre Århundraden. En gammal skola i Berga som är omgjord till antikvitetsaffär med loppisavdelning och café med hembakat.

www.hogsby.se

Öland

Ölandsfärjan trafikerar under O-Ringen tre tur och retur per dag för att du ska kunna uppleva solen och vindarnas ö. På Öland vill vi tipsa dig om Stora alvaret, södra Ölands odlingslandskap som är klassat som världsarv av Unesco.

På norra Öland ska du inte missa Byxelkrok, hamnen där färjan angör och du kan utforska promenadstråket mellan före detta fiskebodar som idag huserar både restauranger och butiker. 

www.oland.se